Frågor och svar om manometrar:

 

Q: Vad är en manometer?
A: En manometer är ett instrument som mäter tryck i vätska eller gas.
Eugène Bourdon uppfann 1849 bourdon-röret som är grunden till alla mekansiska manometrar. Du kan läsa mer här.

Q: Vilken manometer ska jag använda mig av?
A: Det finns väldigt många modeller. Kontakta oss så hjälper vi dig hitta det som passar din applikation.

Q: Vilka märken finns att välja på?
A: Det finns många olika märken. Vi tillverkar vårt eget märke SMF (Svenska Manometerfabriken AB). SBG(Stewart Buchanan gauges Ltd) är ett annat kvalitetsmärke som vi är huvudman åt i Sverige. Utöver det så tillhandahåller vi de flesta märken och modeller så som WIKA, STIKO, Jako m.m.

Q: Vad är WIKA?
A: WIKA är en tysk manometer-tillverkare. De är grundade 1946, har över 10.000 anställda och är väldigt kända för sin WIKA manometer. De har ett antal fabriker över hela världen som serietillverkar stora volymer av olika mätare, bl.a. manometrar och termometrar.

Q: Vad är en tryckförmedlare?
A: En tryckförmedlare är i princip ett membran som skiljer av mätmediet från din tryckmätare.
Detta kan man vilja p.g.a olika anledningar. T.ex. så vill man inte ha in livsmedel i en manometer, då det bildar bakterier. Med en tryckförmedlare så kan man lätt tvätta ur systemet. En annan anledning kan vara att man mäter t.ex. torr cement. Att få in cement i manometern är direkt skadligt för instrumentet.

Q: När ska jag använda vätskedämpad manometer?
A: Vätskedämpade manometrar använder man för att få en jämnare och stabilare visning vid vibrationer och/eller vid tryckstötar.
Om manometern ska användas under minusgrader kan man med fördel använda silikonolja istället för glycerin som används normalt.

Q: Vad är ett kalibreringscertifikat?
A: Ett kalibreringscertifikat är ett dokument som påvisar huruvida instrumentet stämmer överens med sin klassning. Dessa finns både som ackrediterat certifikat och som spårbart certifikat. Vilket certifikat som behövs styrs av ert kontrollorgan. (T.ex. Swedac)